Wat is een slug in WordPress?

Wat is een slug?

Een slug is het gedeelte van een url dat achter de domeinnaam staat. Het geeft aan waar de pagina of het bericht over gaat.

Bij deze pagina is de slug https://wpwebsitecursus.nl/wat-is-een-slug-in-wordpress. De slug bestaat alleen uit kleine letters, het bevat geen speciale tekens en spaties worden vervangen door een koppelteken ( vaak een streepje )

WordPress gebruikt de term permalink voor de combinatie van de url en de slug. De permalink bestaat uit het domeinnaam gedeelte ( die kun je niet veranderen ) en de slug die je wel kunt wijzigen. Je kunt de slug gebruiksvriendelijker maken en optimaliseren voor de zoekmachines. 

Hoe pas je een slug aan?

Je kunt de algemene permalink ( of slug ) wijzigen in het dashboard bij instellingen en dan bij permalink. Hier kun je uit een aantal instellingen kiezen. De meest gebruikte en gebruiksvriendelijke permalink is berichtnaam. Als je dit aanvinkt zal WordPress automatisch de titel van elke pagina of bericht als slug weergeven.

De slug voor een specifieke pagina of bericht kun je wijzigen bij pagina bewerken, direct onder de titel of in de sidebar aan de rechterkant.

Om de url kort en bondig te maken kun je beter voorzetsels, verbindingswoorden of andere overbodige woorden in de slug weglaten, zoals bijvoorbeeld de, het, en, als en of. Je kunt de slug het beste direct aanpassen bij het maken van je pagina of bericht. 

Bij oudere pagina’s of berichten van je website kun je de slug ook nog wijzigen, maar omdat dan de gehele url wijzigt dien je de oude url door te sturen naar de nieuwe url, middels een 301 redirect. Anders komen je bezoekers uit op een niet meer bestaande pagina of bericht. 

Is het verstandig om een slug te wijzigen?

Een duidelijke en gebruiksvriendelijke slug zorgt voor een overzichtelijke sitestructuur. Dit is niet alleen fijn voor je bezoekers, maar zeker ook voor de zoekmachines. Het staat ook veel netter als je de link van een pagina of bericht deelt, zo is het meteen duidelijk waar een pagina over gaat. Dus het antwoord is ja. Kijk welke slug WordPress automatisch voor jouw pagina of bericht aanmaakt. Is die prima, dan hoef je niets te doen en anders zou ik hem zeker aanpassen.

Wil je meer weten over WordPress?

Boek dan een WordPress cursus en Let’s WordPress together.

Winkelwagen
Scroll naar boven